O systemie FABER - molekularna diagnostyka alergii

Alergeny prezentowane na nanocząsteczkach – w oparciu o technologię najnowszej generacji

Zastosowanie nanocząsteczek pozwala na indywidualne zoptymalizowanie każdego prezentowanego alergenu, przez co nawet w niewielkiej ilości surowicy można zbadać aż 244 komponenty alergenowe. Rozwiązanie to umożliwia uzyskanie wyników dla niemal wszystkich ważnych klinicznie molekuł, i tym samym przyspiesza opracowanie szczegółowego profilu uczuleniowego każdego z nas.

Jak wygląda badanie FABER?

Wskazania do badania
Przygotowanie do badania
Wynik testu

Kiedy warto jest zrobić test FABER?

  • w przypadku alergicznego nieżytu nosa, zapalenia spojówek, astmy, pokrzywki, reakcji na pokarmy związanej z bólem brzucha i biegunką, uczulenia na owady lub lateks;
  • kiedy pojawia się więcej niż jeden objaw w tym samym czasie i objawy są spowodowane przez różne czynniki;
  • kiedy wprowadzona dieta eliminująca podejrzane pokarmy nie przynosi rezultatów i jeżeli unikanie alergenu nie przynosi poprawy Twojego stanu zdrowia;
  • w przypadku wysokich wartości całkowitego IgE czy eozynofilów. 

O czym warto pamiętać przed badaniem?

Do wykonania testu nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Przed badaniem można jeść normalne posiłki (ograniczyć należy jedynie posiłki wysokotłuszczowe). Niewielka ilość krwi do badania może być pobrana o dowolnej porze dnia. Nie ma potrzeby przerywania leczenia, w tym także lekami p/alergicznymi (jak leki antyhistaminowe, sterydy miejscowe czy doustne).

Wynik testu

Wynik dostępny jest dla pacjenta po upływie ok. 3 tygodni od pobrania próbki surowicy do badania. Dostarczany jest w formie INDYWIDUALNEJ INTERPRETACJI dostępnej ONLINE na platformie CDRS, która dodatkowo umożliwia udostępnienie wyniku lekarzowi. 
Pyłki drzew, traw i chwastów
E - ekstrakt    M - molekuła

Ambrozja bylicolistna
  • Amb a (E)
  • Amb b 1 (M)

Brzoza brodawkowata
  • Bet v (E)
  • Bet v 1 (M)
  • Bet v 2 (M)

Bylica pospolita
  • Art v (E)
  • Art v 1 (M)

Cyprys arizoński
  • Cup a 1 (M)

Dąb biały
  • Que a (E)

Kryptomeria japońska
  • Cry j (E)

Kukurydza
  • Zea m 14 (M)

Leszczyna pospolita
  • Cor a (E)
  • Cor a 1 (M)

Oliwka europejska
  • Ole e (E)
  • Ole e 1 (M)
  • Ole e 2 (M)

Parietaria (pokrzywa)
  • Par j (E)
  • Par j 2 (M)

Platan klonolistny
  • Pla a (E)
  • Pla a 1 (M)

Pszenica polska
  • Tri tp (E)

Pszenica zwyczajna
  • Tri a (E)

Szczyr roczny
  • Mer a 1 (M)

Tymotka łąkowa
  • Phl p  (E)
  • Phl p 1 (M)
  • Phl p 2 (M)
  • Phl p 5 (M)
  • Phl p 6 (M)
  • Phl p 7 (M)

Życica
  • Lol p (E)
  • Lol p 1 (M)
Roztocze
E - ekstrakt    M - molekuła

Blomia tropicalis
(roztocze spichrzowe)
  • Blo t (E)

Dermatophagoides farinae
(roztocze kurzu domowego)
  • Der f 1 (M)
  • Der f 2 (M)

Dermatophagoides pteronyssinus
(roztocze kurzu domowego)
  • Der p (E)
  • Der p 1 (M)
  • Der p 2 (M)
  • Der p 7 (M)
  • Der p 9 (M)
  • Der p 10 (M)
  • Der p 23 (M)

Euroglyphus mayney
(roztocze kurzu domowego)
  • Eur m 2 (M)
Zwierzęta
E - ekstrakt    M - molekuła

Anisakis pegreffii
(nicienie z rodziny Anisakidae)
  • Ani pe (E)

Anisakis simplex
(nicienie z rodziny Anisakidae)
  • Ani s 1 (M)
  • Ani s 2 (M)

Baranina 
  • Ovi a (E)

Chomik europejski
  • Cri c (E)

Indyk (mięso)
  • Mel g (E)

Karaczan prusak
  • Bla g (E)
  • Bla g 1 (M)
  • Bla g 2 (M)
  • Bla g 4 (M)
  • Bla g 5 (M)

Karaluch amerykański
  • Per a  (E)
  • Per a 7 (M)

Koń
  • Equ c (Epithelium) (E)
  • Equ c 3 (M)
  • Equ c Myoglobin (M)

Kot
  • Fel d (E)
  • Fel d 1 (M)
  • Fel d 2 (M)

Krowa (mięso)
  • Bos d  (E)
  • Bos d CA (maker α-Gal) (M)
  • Bos d Gelatin (żelatyna wołowa) (M)

Królik (mięso)
  • Ory c (Epithelium) (E)
  • Ory c (E)
  • Ory c 6 (M)

Kurczak (mięso)
  • Gal d (E)

Mysz domowa
  • Mus m (Epithalium) (E)
  • Mus m 1 (M)
  • Mus m 2 (M) 

 Pies
  • Can f (Epithelium) (E)
  • Can f 1 (M)
  • Can f 2 (M)
  • Can f 3 (M)
  • Can f 5 (M)

Surowica ludzka
  • Hom s HSA (M)

Świnia domowa (mięso)
  • Sus s  (E)
  • Sus s 1 (M)

Świnka morska
  • Cav p (Epithelium) (E)

Szczur wędrowny
  • Rat n (Epithelium) (E)
  • Rat n 1 (M)
  • Rat n 4 (M)
Grzyby i pleśnie
E - ekstrakt    M - molekuła

Alernaria alternata
  • Alt a 1 (M)
  • Alt a 6 (M)

Aspergillus fumigatus
  • Asp f (E)

Aspergillus restrictus
  • Asp r 1 (M)

Candida albicans
  • Cand a (E)

Cladosporium herbarum
  • Cla h (E)

Pencillinum chrysogenum
  • Pen ch (E)

Pleurotus ostreatus
(boczniak ostrygowaty)
  • Ple o  (E)

Saccharomyces cerevisiae
(drożdże)
  • Sac c (E)

Trichphyton mentagrophytes
  • Tri me (E)
Jaja i mleko
E - ekstrakt    M - molekuła

Jajo kacze
  • Ana p (białko jaja) (E)
  • Ana p (żółtko jaja) (E)

Jajo przepiórcze
  • Cot c (białko jaja) (E)
  • Cot c (żółtko jaja) (E)

Jajo kurze
  • Gal d (białko jaja) (E)
  • Gal d (żółtko jaja) (E)
  • Gal d 1 (M)
  • Gal d 2 (M)
  • Gal d 3 (M)
  • Gal d 4 (M)
  • Gal d 5 (M)

Jajo indycze
  • Mel g (białko jaja) (E)
  • Mel g (żółtko jaja) (E)

Mleko krowie
  • Bos d (E)
  • Bos d 4 (α-lakoalbumina) (M)
  • Bos d 5 (β-laktoglobulina) (M)
  • Bos d 6 (BSA - surowicza albumina wołowa) (M)
  • Bos d 8 (kazeina) (M)
  • Bos d LF (laktoferyna) (M)

Mleko bawole
  • Bub b (E)

Mleko wielbłądzie
  • Cam d (E)

Mleko kozie
  • Cap h (E)

Mleko ośle
  • Equ as (E)

Mleko owcze
  • Ovi a (E)
  • Ovi a 6 (M)

Mleko klaczy
  • Equ c (E)
Orzechy i nasiona
E - ekstrakt    M - molekuła

Orzech ziemny
  • Ara h (E)
  • Ara h 1 (M)
  • Ara h 2 (M)
  • Ara h 3 (M)
  • Ara h 6 (M)
  • Ara h 8 (M)
  • Ara h 9 (M)
  • Ara h  Agglutinin (M)

Orzech laskowy
  • Cor a (E)
  • Cor a 8 (M)
  • Cor a 9 (M)
  • Cor a 14 (M)

Orzech brazylijski
  • Ber e (E)

Orzech włoski
  • Jug r (E)
  • Jug r 2 (M)
  • Jug r 3 (M)

Orzech nerkowca
  • Ana o (E)
  • Ana o 3 (M)

Orzech piniowy
  • Pin p (E)

Amarantus
  • Ama cr (E)

Ciecierzyca pospolita
  • Cic a (E)

Fasola zwykła
  • Pha v (E)

Gorczyca biała
  • Sin a  (E)

Gryka zwyczajna
  • Fag e (E)

Jęczmień zwyczajny
  • Hor v (E)

Kasztan jadalny
  • Cas s (E)

 Komosa ryżowa
  • Che qu (E)

Kukurydza zwyczajna
  • Zea m (E)

Len zwyczajny
  • Lin us (E)

Łubin biały
  • Lup a (E)

Migdał
  • Pru du (E)

Pistacja
  • Pis v (E)

Pszenica zwyczajna
  • Tri a 18 (M)
  • Tri a 28 (M)
  • Tri a 7k-LTP (M)
  • Tri a Gliadin (M)

Ryż
  • Ory s (E)

Sezam indyjski
  • Ses i  (E)

Soczewica jadalna
  • Len c (E)

Soja
  • Gly m (E)
  • Gly m 1 (M)
  • Gly m Agglutinin (M)
  • Gly m TI (M)

Szarańczyn strączkowy
  • Cer si (E)
 

 
Owoce i warzywa
E - ekstrakt    M - molekuła

Brzoskwinia
  • Pru p (miąższ) (E)
  • Pru p (skórka) (E)
  • Pru p 3 (M)
  • Pru p 7 (M)

Granat
  • Pun g (E)
  • Pun g 1 (M)
  • Pun g 5 (M)
  • Pun g 7 (M)
  • Pun g 14 (M)

Jabłko
  • Mal d (E)
  • Mal d 1 (M)

Mandarynka
  • Cit r (E)

Melon
  • Cuc m (miąższ) (E)

Morela
  • Pru ar (E)

Papaja
  • Cari p Chymopapain (M)
  • Cari p Papain (M)

Truskawka
  • Fra a (E)

Winogrona
  • Vit v (E)

Zielone kiwi
  • Act d  (E)
  • Act d 1 (M)
  • Act d 2 (M)
  • Act d 5 (M)
  • Act d 10 (M)

Złote kiwi
  • Act c (E)
  • Act c 11 (M)
  • Act c Chitinaza IV (M)

Awokado
  • Pers a (E)

Bakłażan
  • Sola m (E)
 
Burak
  • Beta v (E)

Cebula
  • All c (E)

Czosnek pospolity
  • All s (E)

Groch zwyczajny
  • Pis s 3 (M)

Koper włoski
  • Foe v (bulwa) (E)

Marchew
  • Dau c (E)

Ogórek
  • Cuc s (E)

Pomidor
  • Sola l (owoc) (E)
  • Sola l (nasiona) (E)
  • Sola l 6

Por
  • All p (E)

Sałata
  • Lac s (E)

Seler
  • Api g (łodyga) (E)
  • Api g 1 (M)

Szparagi
  • Aspa o (E)

Szpinak
  • Spi o (E)

Ziemniak
  • Sola t (E)
 
 
Ryby i owoce morza
E - ekstrakt    M - molekuła

Dorsz atlantycki
  • Gad m (mięso) (E)

Homar
  • Hom a (E)

Łosoś szlachetny
  • Sal s (mięso)  (E)

Morszczuk zwyczajny
  • Mer mr 1 (M)

Sardela europejska (anchois)
  • Eng e (E)

Sola zwyczajna
  • Sol so (E)

Tuńczyk
  • Thu a (mięso) (E)

Kalmar
  • Uro du (E)
  • Uro du 1 (M)

Krewetka biała
  • Lit v (E)
  • Lit v 1 (M)

Małże
  • Ven ga (E)
  • Ven ga 1 (M)

Omułek śródziemnomorski
  • Myt g (E)

Ośmiornica zwyczajna
  • Oct v (E)

Ślimak
  • Hel as  (E)
  • Hel as 1 (M) 
Jady owadów
E - ekstrakt    M - molekuła

Komar
  • Aed c (E)

Osa
  • Pol spp  (E)
  • Ves spp (E)

Pszczoła miodna
  • Api m (E)
  • Api m 1 (M)
  • Api m 4 (M)
Lateks
E - ekstrakt    M - molekuła
  • Hev b (E)
  • Hev b 1 (M)
  • Hev b 3 (M)
  • Hev b 5 (M)
  • Hev b 6 (M)
  • Hev b 7 (M)
  • Hev b 8 (M)
  • Hev b 10 (M)
  • Hev b 11 (M)



 
Markery CCD
E - ekstrakt    M - molekuła

Laktoferyna ludzka
  • Hom s LF (M)

Peroksydaza chrzanowa
  • Arm r HRP (M)

Patatyna ziemniaka
  • Sola t 1 (M)

Bromelaina ananasa
  • Ana c 2 (M)
przykladowy-wynik-test-faber

Jak wygląda wynik badania FABER?

Login: faber@caam-allergy.com
Hasło: 2016-faBer

Zobacz miejsca, w których wykonasz test FABER

Wybierz spośród 126 placówek
w całej Polce!