Historia alergii u 8-letniej Zosi

System FABER - Opis przypadku


Zosia, 8 lat


Historia kliniczna


We wczesnym dzieciństwie występował u pacjentki AZS, a także katar i kaszel nasilający się w okresie jesienno-zimowym. W wykonywanych w tamtym czasie testach serologicznych z krwi otrzymano dodatni wynik jedynie wobec alergenu mleka krowiego. Pacjentce wykonano również testy skórne na alergeny wziewne. Wszystkie uzyskane wyniki testów skórnych były negatywne.
 



Historia rodziny


Ojciec dziecka z alergią na mleko w dzieciństwie.
Aktualnie ojciec dziecka ma zdiagnozowaną alergię na psa i kota.



Obecna sytuacja (2020)


U dziecka spożycie świeżego mleka powoduje zaostrzenie zmian skórnych, ale w dużo mniejszym stopniu niż w latach poprzednich. Katar i kaszel w okresie jesienno-zimowym nasila się i w tym czasie dziecko wymaga podawania leków przeciwhistaminowych. Aby pogłębić diagnostykę zlecono test FABER. Głównym celem badania była odpowiedź, czy któryś alergen może być przyczyną pogarszania się stanu zdrowia dziecka w okresie jesienno-zimowym.



Wynik testu FABER

 
Źródło alergenowe Alergen Grupa białek Stężenie IgE (FIU/L)
Mleko krowie Bos d  Ekstrakt 2,14
nBos d 6 Albumina surowicy bydlęcej 3,50
 
D. pteronyssinus rDer p 23 Chitynaza klasy III 1,57
rDer p 10 Tropomiozyna 4,24
nDer p 9 Proteaza serynowa 1,46
 
Krewetka biała nLit v 1 Tropomiozyna 17,41









 

Interpretacja

 
  • W wyniku badania potwierdzono uczulenie na ekstrakt mleka krowiego. Uzyskano również wynik dodatni wobec molekuły nBos d 6. Jest to molekuła termolabilna, a alergia na nią może być przyczyną objawów po spożyciu świeżego mleka. Dziecko może spożywać produkty mleczne poddane obróbce termicznej np. w postaci wypieków.
 
  • Wykazano dodatni wynik na molekułę rDer p 23, która może być odpowiedzialna za objawy w obrębie górnych dróg oddechowych. Ekstrakt alergenowy Dermatophagoides pteronyssinus wykorzystywany w testach charakteryzuje się bardzo małą zawartością molekuły rDer p 23, co mogło być przyczyną negatywnych wyników testów skórnych.
 
  • Stwierdzono również uczulenie na molekuły z grupy tropomiozyn: rDer p 10 oraz nLit v 1. Molekuły z tej grupy są termostabilne i występują również w wielu innych owocach morza. Alergia na tę grupę białek może być przyczyną wystąpienia objawów uogólnionych takich jak wstrząs anafilaktyczny, dlatego też ważnym zaleceniem dla pacjentki jest unikanie owoców morza w każdej postaci. Istnieje ryzyko wystąpienia objawów nie tylko po spożyciu krewetek, ale również poprzez zainhalowanie.



Podsumowanie

 
  • Wyniki testów z krwi pacjentki zostały potwierdzone. Pacjentka może spożywać z zachowaniem ostrożności produkty zawierające mleko oraz mleko pod warunkiem, że zostaną one wcześniej poddane obróbce termicznej. 
 
  • Za objawy alergii wziewnej odpowiedzialna może być molekuła rDer p 23 roztoczy kurzu domowego, która występuje w niewielkiej ilości w ekstrakcie. Molekuły rDer p 10 i nLit v 1 należą do grupy tropiomiozyn i charakteryzują się wysokim stopniem reaktywności krzyżowej, odporności na enzymy trawienne i obróbkę termiczną. Stanowią one potencjalne ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.