System FABER - Opis przypadku
W dzieciństwie u pacjentki obserwowano atopowe zapalenie skóry. W wykonanych wówczas testach z krwi otrzymano pozytywne wyniki dla ekstraktu jaja kurzego oraz ekstraktu mleka krowiego. Aktualnie pacjentka nie zgłasza objawów po spożyciu jaja kurzego oraz mleka.
Ojciec jest w trakcie immunoterapii alergenowej (AIT) na pyłki traw.
Obecnie spożycie niektórych owoców, zarówno świeżych, jak i przetworzonych, wywołuje objawy takie jak zespół alergii jamy ustnej, mdłości i wymioty, a także swędzenie wewnętrznej części dłoni oraz podeszw stóp. Dodatkowo w okresie pylenia traw pacjentka zgłasza objawy takie jak nieżyt nosa czy zapalenie spojówek. W testach z krwi stwierdzono uczulenie na pyłki traw i brzozy oraz owoce (jabłko, brzoskwinia).
Zlecono wykonanie testu FABER, w celu określenia ryzyka reakcji ogólnoustrojowej oraz określenia możliwości zastosowania swoistej immunoterapii alergenowej (AIT).
Natalia, 28 lat
Historia kliniczna
W dzieciństwie u pacjentki obserwowano atopowe zapalenie skóry. W wykonanych wówczas testach z krwi otrzymano pozytywne wyniki dla ekstraktu jaja kurzego oraz ekstraktu mleka krowiego. Aktualnie pacjentka nie zgłasza objawów po spożyciu jaja kurzego oraz mleka.

Historia rodziny
Ojciec jest w trakcie immunoterapii alergenowej (AIT) na pyłki traw.
Obecna sytuacja (2020)
Obecnie spożycie niektórych owoców, zarówno świeżych, jak i przetworzonych, wywołuje objawy takie jak zespół alergii jamy ustnej, mdłości i wymioty, a także swędzenie wewnętrznej części dłoni oraz podeszw stóp. Dodatkowo w okresie pylenia traw pacjentka zgłasza objawy takie jak nieżyt nosa czy zapalenie spojówek. W testach z krwi stwierdzono uczulenie na pyłki traw i brzozy oraz owoce (jabłko, brzoskwinia).
Zlecono wykonanie testu FABER, w celu określenia ryzyka reakcji ogólnoustrojowej oraz określenia możliwości zastosowania swoistej immunoterapii alergenowej (AIT).
Wynik testu FABER
Źródło alergenowe | Alergen | Grupa białek | Stężenie IgE (FIU/mL) |
---|---|---|---|
Brzoza | Bet v 2 | Profilina | 5,43 |
Oliwka europejska | Ole e 2 | Profilina | 1,86 |
Życica | Lol p 1 | Ekspansyna | 3,28 |
Tymotka łąkowa | Phl p 1 | Ekspansyna | 12,79 |
Phl p 2 | Trawy Grupa 2 | 10,75 | |
Ambrozja | Amb a 1 | Liaza pektynowa | 2,19 |
Bylica | Art v 1 | Defensyna roślinna | 1,68 |
Jabłko | Mal d | Ekstrakt | 2,39 |
Granat | Pun g 1 | nsLTP | 1,56 |
Kiwi | Act d 10 | nsLTP | 1,12 |
Brzoskwinia | Pru p 3 | nsLTP | 2,11 |
Jajo kurze | Gal d 3 | Owotransferyna | 0,34 |
Lateks | Hev b 8 | Profilina | 2,37 |
Interpretacja
- Test FABER potwierdził wcześniejsze wyniki dotyczące uczulenia na pyłki traw, brzozy oraz niektóre owoce.
- Wskazał uczulenie na główne alergeny pyłków traw - Lol p 1 (pyłek życicy), Phl p 1 i 2 (pyłek tymotki łąkowej), w związku z tym AIT może być skuteczna.
- Zdiagnozowano uczulenie na profiliny brzozy (Bet v 2), oliwki europejskiej (Ole e 2) oraz lateksu (Hev b 8). Żadne z nich nie wywoływały objawów klinicznych.
- Profiliny często nie wywołują żadnych objawów lub tylko łagodne. Wiele pozytywnych wyników wobec ekstraktu lateksu może być powiązanych z klinicznie wyciszonym uczuleniem na Hev b 8.
- Stwierdzono uczulenie na alergeny główne ambrozji i bylicy (odpowiednio Amb a 1 i Art v 1) - AIT w tym przypadku również może okazać się skuteczna.
- Pozostałe dodatnie wyniki otrzymano dla molekuł z grupy nsLTP z takich źródeł alergenowych jak brzoskwinia (Pru p 3), granat (Pun g 1) oraz zielone kiwi (Act d 10).
- Białka z rodziny nsLTP mogą wywoływać objawy od łagodnych do ciężkich takich jak wstrząs anafilaktyczny, co zgadza się z przedstawioną historią kliniczną.
- Molekuły nsLTP są odporne na enzymy trawienne i obróbkę termiczną.
- Uczulenie na molekułę jaja kurzego Gal d 3 wydaje się być immunologiczną pozostałością po uczuleniu w dzieciństwie ponieważ nie zaobserwowano żadnych reakcji na jajo kurze od tamtego czasu.
Podsumowanie
- Test FABER potwierdził wyniki testów z krwi, a dodatkowo alergeny odpowiedzialne za uczulenie wykryto na poziomie molekularnym. Pacjentka kwalifikuje się do swoistej immunoterapii alergenowej (AIT) wobec pyłków traw i chwastów.
- Za uczulenie na profiliny odpowiedzialna jest m.in. molekuła pyłku brzozy Bet v 2. Przeciwciała skierowane wobec tej molekuły mogą reagować krzyżowo z molekułami z grupy profilin znajdującymi się w różnych gatunkach owoców (np. melon, cytrusy itp.). Profiliny są grupą białek podatnych na trawienie czy obróbkę termiczną i zazwyczaj wywołują tylko łagodne objawy.
- Molekuły z grupy nsLTP są odporne na enzymy trawienne i obróbkę termiczną, przez co mogą powodować objawy od umiarkowanych do ciężkich takie jak reakcje uogólnione. W związku z tym zalecono unikanie źródeł alergenowych, które mogą zawierać molekuły z grupy nsLTP.