System FABER - Opis przypadku
W dzieciństwie u pacjenta zdiagnozowano alergię na mleko krowie. W wykonanych wówczas testach z krwi dla alergenów pokarmowych uzyskano wynik dodatni tylko dla ekstraktu mleka. Pacjent nigdy nie zgłaszał objawów mogących świadczyć o alergii wziewnej i nigdy nie był w tym kierunku diagnozowany.
Pacjent pracuje zawodowo jako pracownik biurowy i nie uprawia regularnie żadnego sportu. Podczas pobytu pacjenta na nartach w styczniu 2020 r. wystąpiła u niego uogólniona reakcja anafilaktyczna. Po jednym ze zjazdów na nartach u pacjenta wystąpił nasilony obrzęk twarzy, uogólniona pokrzywka oraz świąd skóry całego ciała. Przed wysiłkiem spożywał on posiłki, które w przeszłości nie wywoływały żadnych reakcji alergicznych.
Ostatnim zjedzonym posiłkiem była deska serów na której oprócz serów znajdowały się również orzechy i winogrona. Wezwana na miejsce zdarzenia karetka pogotowia m.in. podała domięśniowo adrenalinę.
Ze względu na wystąpienie reakcji uogólnionej spowodowanej przez nieznany alergen, zlecono wieloparametrowy test oceniający stężenie przeciwciał sIgE wobec ekstraktów i molekuł alergenowych. Głównym celem badania było określenie przyczyny wystąpienia reakcji uogólnionej.
Maciej, 34 lat
Historia kliniczna
W dzieciństwie u pacjenta zdiagnozowano alergię na mleko krowie. W wykonanych wówczas testach z krwi dla alergenów pokarmowych uzyskano wynik dodatni tylko dla ekstraktu mleka. Pacjent nigdy nie zgłaszał objawów mogących świadczyć o alergii wziewnej i nigdy nie był w tym kierunku diagnozowany.
Obecna sytuacja (2020)
Pacjent pracuje zawodowo jako pracownik biurowy i nie uprawia regularnie żadnego sportu. Podczas pobytu pacjenta na nartach w styczniu 2020 r. wystąpiła u niego uogólniona reakcja anafilaktyczna. Po jednym ze zjazdów na nartach u pacjenta wystąpił nasilony obrzęk twarzy, uogólniona pokrzywka oraz świąd skóry całego ciała. Przed wysiłkiem spożywał on posiłki, które w przeszłości nie wywoływały żadnych reakcji alergicznych.
Ostatnim zjedzonym posiłkiem była deska serów na której oprócz serów znajdowały się również orzechy i winogrona. Wezwana na miejsce zdarzenia karetka pogotowia m.in. podała domięśniowo adrenalinę.
Ze względu na wystąpienie reakcji uogólnionej spowodowanej przez nieznany alergen, zlecono wieloparametrowy test oceniający stężenie przeciwciał sIgE wobec ekstraktów i molekuł alergenowych. Głównym celem badania było określenie przyczyny wystąpienia reakcji uogólnionej.
Wynik testu FABER
Źródło alergenowe | Alergen | Grupa białek | Stężenie IgE (FIU/L) |
---|---|---|---|
Pszenica | Tri a Gliadin | Gliadyna | 3,44 |
Orzech włoski | Jug r 3 | 9k-LTP | 7,52 |
Winogrono | Ekstrakt | - | 4,35 |
Mleko krowie | Bos d 6 | Albumina surowicza | 2,63 |
Pies | Can f 3 | Albumina surowicza | 0,64 |
Kot | Fel d 2 | Albumina surowicza | 0,43 |
Brzoza | Bet v 1 | PR-10 | 0,54 |
Interpretacja
- W wyniku badania oznaczono sIgE wobec molekuły Jug r 3 z grupy nsLTP.
- Dodatkowo oznaczono sIgE wobec Tri a Gliadin oraz wobec ekstraktu alergenu winogrona, które zawierają w swoim składzie molekuły z grupy nsLTP.
- Molekuły z grupy nsLTP mogą być przyczyną anafilaksji indukowanej wysiłkiem fizycznym.
- Ze względu na reakcję systemową zalecono unikanie źródeł alergenowych zawierających molekuły z grupy nsLTP. Dodatkowo zalecono unikanie łączenia wysiłku ze zjedzeniem produktów mogących zawierać molekuły z grupy nsLTP.
- Molekuła Bos d 6 jest biomarkerem uczulenia na albuminy surowicze, które wykazują bardzo duży stopień homologii między sobą.
- W związku z tym, że jest to to molekuła termolabilna, której źródłem alergenowym jest mleko krowie u pacjenta mogą występować objawy kliniczne po spożyciu mleka nie poddanego obróbce termicznej. Natomiast spożycie mleka krowiego poddanego obróbce termicznej np. poprzez pieczenie nie powinno powodować objawów klinicznych.
- Ponadto ze względu na przynależność molekuły Bos d 6 do grupy albumin surowiczych u pacjenta możemy obserwować wystąpienie objawów alergicznych po zjedzeniu mięsa oraz po kontakcie z sierścią lub nabłonkiem zwierząt.
- Stwierdzono uczulenie na alergeny Can f 2 (pies) i Fel d 2 (kot) mogące wynikać z reaktywności krzyżowej albumin surowiczych.
- Zdiagnozowano uczulenie na alergen główny brzozy (Bet v 1) bez objawów w wywiadzie klinicznym pacjenta.
Podsumowanie
- Wyniki testu multipleksowego pozwoliły na ustalenie prawdopodobnych czynników odpowiedzialnych za wystąpienie reakcji uogólnionej: alergen Jug r 3, alergen Tri a Gliadin zawierający omega-5-gliadynę oraz ekstrakt winogrona zawierający Vit v 3.
- Molekuły należące do grupy molekuł nsLTP, które mogą być przyczyną wstrząsu anafilaktycznego indukowanego wysiłkiem po kontakcie lub spożyciu pokarmów zawierających molekuły z tej grupy.
- Wytłumaczono pacjentowi, że jeśli wysiłek fizyczny poprzedza lub następuje do 4-6 godzin od spożycia potencjalnie uczulających pokarmów może sprowokować uogólnioną reakcję anafilaktyczną. W związku z zaistniałą sytuacją Pacjentowi przepisano adrenalinę oraz przeszkolono z jej użycia.