System FABER - Opis przypadku
Pacjentka w wieku nastoletnim ze względu na występowanie objawów takich jak bóle brzucha oraz częste biegunki była diagnozowana w kierunku alergii pokarmowej. W wykonanych wówczas testach skórnych nie uzyskano wyników dodatnich dla żadnego z badanych alergenów. W związku z tym zaprzestano diagnostyki w kierunku alergii pokarmowej. Na przestrzeni ostatnich 5 lat u pacjentki dwukrotnie wystąpiły objawy reakcji systemowej, ostatnia z utratą przytomności – czynnika sprawczego nie ustalono.
U córki pacjentki występuje atopowe zapalenie skóry.
Ostatnie zdarzenie – wstrząs anafilaktyczny wystąpił w trakcie jesiennych prac porządkowych w ogrodzie. Pacjentce została podana adrenalina, którą miała przepisaną po wcześniejszych epizodach. Pacjentka w wywiadzie zgłasza, że wstrząs nastąpił bezpośrednio po ścięciu drzewa - orzecha włoskiego. Dodatkowo pacjentka zgłosiła występowanie zmian skórnych, które pojawiają się np. po obieraniu warzyw i owoców.
Ze względu na reakcje uogólnienie i nieznany czynnik sprawczy, który je wywołuje zlecono multipleksowy test FABER oceniający ekstrakty i molekuły alergenowe. Głównym celem badania było uzyskanie informacji – jakich źródeł alergenowych pacjentka powinna się wystrzegać.
Agnieszka, 38 lat
Historia kliniczna
Pacjentka w wieku nastoletnim ze względu na występowanie objawów takich jak bóle brzucha oraz częste biegunki była diagnozowana w kierunku alergii pokarmowej. W wykonanych wówczas testach skórnych nie uzyskano wyników dodatnich dla żadnego z badanych alergenów. W związku z tym zaprzestano diagnostyki w kierunku alergii pokarmowej. Na przestrzeni ostatnich 5 lat u pacjentki dwukrotnie wystąpiły objawy reakcji systemowej, ostatnia z utratą przytomności – czynnika sprawczego nie ustalono.
Historia rodziny
U córki pacjentki występuje atopowe zapalenie skóry.

Obecna sytuacja (2020)
Ostatnie zdarzenie – wstrząs anafilaktyczny wystąpił w trakcie jesiennych prac porządkowych w ogrodzie. Pacjentce została podana adrenalina, którą miała przepisaną po wcześniejszych epizodach. Pacjentka w wywiadzie zgłasza, że wstrząs nastąpił bezpośrednio po ścięciu drzewa - orzecha włoskiego. Dodatkowo pacjentka zgłosiła występowanie zmian skórnych, które pojawiają się np. po obieraniu warzyw i owoców.
Ze względu na reakcje uogólnienie i nieznany czynnik sprawczy, który je wywołuje zlecono multipleksowy test FABER oceniający ekstrakty i molekuły alergenowe. Głównym celem badania było uzyskanie informacji – jakich źródeł alergenowych pacjentka powinna się wystrzegać.
Wynik testu FABER
Źródło alergenowe | Alergen | Grupa białek | Stężenie IgE (FIU/mL) |
---|---|---|---|
Brzoskwinia | Pru p 3 | 9k-LTP | 8,53 |
Granat | Pun g 1 | 9k-LTP | 0,64 |
Orzech włoski | Jug r 3 | 9k-LTP | 11,26 |
Orzech laskowy | Ara h 9 | 9k-LTP | 2,32 |
Orzech arachidowy | Cor a 8 | 9k-LTP | 1,87 |
Pomidor | Sola l 6 | 9k-LTP | 0,85 |
Interpretacja
- W wyniku badania oznaczono najwyższe stężenie sIgE wobec alergenu orzecha włoskiego a dokładnie wobec molekuły Jug r 3. Jest to molekuła termostabilna należąca do grupy nsLTP, a alergia na nią może być przyczyną wstrząsu anafilaktycznego.
- Molekuły z grupy nsLTP mogą być przyczyną anafilaksji indukowanej wysiłkiem fizycznym.
- W przypadku warzyw i owoców największe ilości białek z grupy nsLTP znajdują się pod skórką i może to być przyczyną pojawiających się zmian skórnych.
- Ze względu na reakcję systemową zalecono unikanie źródeł alergenowych zawierających molekuły z grupy nsLTP. Dodatkowo zalecono unikanie łączenia wysiłku ze zjedzeniem produktów, które mogą zawierać orzechy lub innych źródeł alergenowych zawierające molekuły z grupy nsLTP.
Podsumowanie
- Wyniki testu multipleksowego pozwoliły na ustalenie czynnika odpowiedzialnego za reakcje systemowe – orzech włoski a szczegółowo molekuła Jug r 3 należąca do grupy nsLTP. Białka z tej grupy mogą być przyczyną wstrząsu anafilaktycznego indukowanego wysiłkiem po kontakcie lub spożyciu pokarmów zawierających te białka. W związku z powyższym pacjentce przepisano adrenalinę, przeszkolono z jej użycia oraz przekazano listę alergenów, w których występują białka nsLTP, i na które powinna szczególnie uważać.